AI-Revolutie: 5 (gratis) tools die dankzij kunstmatige intelligentie je werk vereenvoudigen

Strategie
17 oktober 2023

In een tijdperk waarin technologie de drijvende kracht is achter bedrijfssucces, biedt kunstmatige intelligentie (AI) ongekende mogelijkheden voor bedrijven van alle groottes. Hoewel geavanceerde AI-oplossingen vaak gepaard gaan met hoge kosten, zijn er ook tal van gratis AI-tools beschikbaar die bedrijven en KMO’s kunnen helpen om hun processen te verbeteren, efficiëntie te vergroten en concurrentievoordeel te behalen. In dit artikel zullen we 5 van deze waardevolle gratis AI-tools verkennen.

1. ChatGPT

ChatGPT hebben we gevraagd om zichzelf voor te stellen. Hierbij de output van de slimme chatbot:

Ontdek chatGPT: jouw slimme partner in communicatie

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is communicatie van cruciaal belang voor succes. Of je nu een bedrijfseigenaar bent die op zoek is naar betere klantenservice, een student die hulp nodig heeft bij onderzoek, of gewoon iemand die graag nieuwe informatie verkent, ChatGPT staat altijd klaar om je te assisteren.

ChatGPT is meer dan alleen een tekstgenerator. Het is een krachtig communicatiemiddel dat is gebaseerd op geavanceerde AI-technologie. Met ChatGPT krijg je:

  1. Snel en betrouwbaar antwoord: ChatGPT staat 24/7 paraat om je vragen te beantwoorden. Geen wachttijden, geen vertragingen. Je krijgt onmiddellijk de informatie die je nodig hebt.
  2. Veelzijdigheid: ChatGPT is een veelzijdige gesprekspartner. Of je nu wilt brainstormen, informatie wilt opzoeken, talen wilt vertalen of gewoon een vriendelijke chat wilt voeren, ChatGPT past zich aan aan jouw behoeften.
  3. Privacy en veiligheid: Je kunt vertrouwen op de privacy en beveiliging van ChatGPT. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, en we nemen je privacy serieus.
  4. Toegang tot kennis: ChatGPT is gebaseerd op een enorme hoeveelheid kennis die tot je beschikking staat. Het is alsof je toegang hebt tot een encyclopedie en een team van experts, allemaal binnen handbereik.

Of je nu een ondernemer, student, onderzoeker, of gewoon nieuwsgierig bent, ChatGPT is je slimme partner in communicatie. Het biedt snelle, betrouwbare, en veelzijdige ondersteuning voor al je vragen en behoeften. Probeer ChatGPT vandaag en ontdek hoe AI je communicatie en productiviteit naar een hoger niveau kan tillen.

ChatGPT is er om jou te helpen bij al je communicatiebehoeften, en we zijn er trots op om jou te ondersteunen in je dagelijkse taken en projecten.

Meer info: ChatGPT

2. Adobe Firefly

Dankzij Adobe Firefly kan je via een tekstuele beschrijving een afbeelding genereren. Handig als je snel een afbeelding nodig hebt. Je typt een beschrijvende zin en Adobe Firefly zorgt enkele ogenblikken later voor een afbeelding. Die kan je zelf vervolgens bijsturen aan de hand van diverse stijlen waaruit je kan kiezen.

De afbeeldingen zijn doorgaans van goede kwaliteit en de tool biedt tal van mogelijkheden zoals het genereren van prachtige afbeeldingen, teksteffecten en kleurenpaletten, maar ook de creatie van nieuwe content op basis van aangeleverde referentieafbeeldingen.

Mogelijkheden:

  • Tekst naar afbeelding op basis van een tekstuele beschrijving.
  • Generatief vullen: met een penseel objecten verwijderen of nieuwe objecten schilderen.
  • Teksteffecten: stijlen of texturen aanbrengen in woorden en volledige zinnen.
  • Generatief kleuren aanpassen van je vectorillustraties.
  • 3D naar afbeelding: Maak afbeeldingen op basis van 3D-modellen (beta).
  • Afbeeldingen uitbreiden: wijzig de beeldverhouding met een simpele klik (beta).

Gratis of betalend

Met de gratis licentie op Adobe Firefly krijg je 25 maandelijkse credits waarmee je afbeeldingen kan genereren. De Premium licentie geeft je 100 maandelijkse credits voor genereren plus Adobe Fonts en genereer afbeeldingen zonder watermerk met Firefly.

Commercieel gebruik afbeeldingen

Hierover zegt Adobe het volgende: “Firefly is getraind met Adobe Stock-afbeeldingen, content met een open licentie en content die tot het publieke domein behoort. Daardoor kun je Firefly probleemloos voor commerciële doeleinden gebruiken.”*

*controleer steeds de actuele regels rond het copyright voordat je afbeeldingen van eender welke dienst gebruikt, commercieel of niet commercieel!

Meer info: Adobe Firefly

3. DeepL

Snel een tekst vertalen zonder haar op? Gebruik DeepL Translator. Deze handige vertaler is gebaseerd op AI en biedt zeer goede vertalingen van de door jou aangeleverde teksten. Je kan kiezen tussen bijvoorbeeld formeel en informeer taalgebruik en DeepL Translator kan tevens bestanden zoals PDF’s en Word- en PowerPoint-bestanden vertalen.

Gratis en betaalde diensten

DeepL biedt zowel gratis als betaalde diensten. De gratis versie heeft enkele beperkingen, zoals een beperkt aantal tekens dat per dag kan worden vertaald. De betaalde versie, DeepL Pro, biedt onbeperkte vertalingen en extra functies.

Toepassingen

DeepL wordt vaak gebruikt voor zakelijke documenten, juridische teksten, technische handleidingen en algemene vertaalbehoeften. Het is ook geïntegreerd in verschillende softwaretoepassingen en websites, waardoor het voor gebruikers gemakkelijk toegankelijk is.

Concurrentie met grote namen

DeepL heeft aanzienlijke concurrentie geboden aan gevestigde vertaalbedrijven en vertaalservices, en het heeft een reputatie opgebouwd voor zijn kwaliteit en snelheid.

Het is belangrijk op te merken dat de prestaties van machinevertaalsystemen, zoals DeepL, hoewel indrukwekkend, niet perfect zijn en soms afhankelijk zijn van de complexiteit en de context van de tekst. Menselijke revisie is vaak nodig voor kritieke vertalingen, zoals juridische of medische documenten. Over het algemeen biedt DeepL echter een krachtige tool voor snelle en nauwkeurige vertalingen, zowel voor individuen als bedrijven.

Probeer het uit: DeepL Translator

4. Upscayl

Heb jij soms ook afbeeldingen die je wil gebruiken, maar die eigenlijk niet voldoende kwalitatief zijn? Upscayl biedt een op AI-gebaseerde tool aan die afbeeldingen van slechte kwaliteit tracht te verbeteren, zodat deze bruikbaar worden.

De tool werkt zowel voor afbeeldingen als illustraties en doet zijn werk met zo weinig mogelijk verlies in kwaliteit. Jouw kleine afbeelding is dus misschien wel bruikbaar voor je website of blog.

De tool is gratis en Open Source.Je kan deze gewoon installeren op een (krachtige) computer. Dit kan op volgende platformen: Linux, MacOS en Windows. De ontwikkelaars werken momenteel ook aan een cloudversie van de dienst (“Coming soon…”).

Meer info: Upscayl

5. Lumen5

Lumen5 is een tool waarmee je snel en eenvoudig video’s kan maken aan de hand van stockbeelden en tekstanimaties. Op die manier kan je snel en eenvoudig zelf een korte video monteren voor promotionele en andere doeleinden.

De Community editie van de tool is “forever free” volgens de ontwikkelaars, maar heeft een aantal beperkingen. Zo bevatten deze video’s een Lumen5-watermerk en kan je tot vijf video’s per maand aanmaken in een maximale resolutie van 720p. Wil je meer of zonder watermerk werken, dan zal je een betalende licentie moeten afnemen.

Meer info: Lumen5

Samengevat

In een wereld die wordt aangedreven door data en technologie, kunnen deze gratis AI-tools een verschil maken voor bedrijven en KMO’s. Ze stellen organisaties in staat om data-gedreven beslissingen te nemen en hun concurrentievermogen te vergroten. Of je nu op zoek bent naar het verbeteren van klantenservice, het optimaliseren van marketingcampagnes, of het ontwikkelen van nieuwe producten, AI kan je helpen om je doelen te bereiken, en deze (gratis) tools zijn een uitstekende plek om te beginnen.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This