Het belang van branding voor uw bedrijf

Grafisch ontwerp
8 februari 2018

Om uw bedrijf op de kaart te zetten, moet u uitblinken! Niet alleen qua vakkennis, maar u moet ook beschikken over een sterk merk. Dat klinkt eenvoudig, maar helaas is het dat niet. We onderstrepen het belang van branding voor zelfstandigen, KMO’s en ja, ook voor freelancers. Een goede huisstijl zorgt voor herkenbaarheid bij nieuwe en bestaande klanten. Een huisstijl zorgt er ook voor dat uw logo op consistente wijze wordt gevisualiseerd op verschillende documenten zoals visitekaartjes, enveloppen, briefpapier, … Het belang van branding is dus erg groot!

Huisstijl en kleurgebruik

Bij het ontwerpen van een logo is het verstandig om goed na te denken over het kleurgebruik. Uiteraard kan en mag u speelse kleuren gebruiken als uw activiteit zich bevindt in de kinder- of entertainmentsector, maar in alle andere gevallen denkt u er best even over na wat u juist wil uitstralen. Elke kleur heeft een betekenis. Het is u vast al opgevallen dat banken vaak kiezen voor blauw en groen. Een blauwe kleur staat immers voor integriteit en wijsheid. Groen staat dan weer voor harmonie, vertrouwen en groei. Allemaal belangrijke symbolische betekenissen voor banken uiteraard. Wat voor het ene bedrijf een geschikte kleur is, kan voor het andere bedrijf volledig ongepast zijn. Gebruik een beperkt aantal kleuren, zodat uw logo geen kleurboek wordt. Hierover kunnen onze grafische ontwerpers u ook adviseren en bijstaan.

Huisstijl en typografie

Bij een logo horen aangepaste lettertypes, maar overdrijf niet met het aantal lettertypes dat u gebruikt. Voor uw bedrijfsnaam en tagline (slogan) gebruikt u bij voorkeur twee verschillende lettertypes. Het is leuk om tegelijk een schreefloos en een schreef lettertype te gebruiken. Ook voor alle documenten zoals brieven, e-mails, visitekaartjes kiest u minstens één lettertype, maar ook hier geldt “overdaad schaadt”. Net als een kleur communiceert een lettertype ook een onderliggende betekenis. Niet elk lettertype is geschikt voor ieder bedrijf. Let heel erg op met fantasielettertypes, want die ogen nogal snel onprofessioneel en goedkoop. Hou tot slot rekening met copyrights. Niet elk lettertype mag u zomaar commercieel gebruiken. Er zijn websites die gratis lettertypes aanleveren, maar die zijn niet allemaal even kwalitatief. Vaak klopt de ruimte tussen de letters niet of zijn bepaalde letters niet in proportie met andere letters.

Onderscheidt uw bedrijf van de rest

Dankzij een sterke branding valt uw bedrijf op in de massa. Waaraan denken we als we een appel zien waar een stukje is uitgebeten? Juist en de naam hoeft er niet meer bij te staan. Apple is dan ook een extreem sterk merk dat uiteraard voor- en tegenstaanders heeft. Dat is bij elk merk zo, maar over hun ijzersterke branding valt niet te discussiëren. Bestaande klanten van Apple die één product hebben aangekocht, kopen meestal ook nog bijkomende producten. Dat is de echte kracht van branding. Door hun sterk merk vergaart Apple bovendien elke dag nieuwe klanten en zijn veel werknemers apetrots om voor deze techreus te mogen werken.

Branding is meer dan een huisstijl

Dankzij branding krijgt uw bedrijf een unieke identiteit, maar dat is niet beperkt tot alleen de huisstijl. Een sterk merk zorgt ervoor dat de bedrijfscultuur wordt geleefd volgens de normen en waarden van de ondernemer(s). Het water stroomt altijd van boven naar beneden in de rivier… Zorg dus voor een stabiele omgeving waarin uw medewerkers zich veilig en comfortabel voelen. Ongelukkige werknemers zullen niet of nauwelijks bijdragen aan de groei van uw bedrijf. Als u nog werkt zonder medewerkers, zorgt u er best voor dat uw bedrijf sexy is om voor te werken. Bezorg mensen hun droomjob! Communicatie naar klanten moet krachtig en duidelijk zijn en mag nooit onprofessioneel overkomen. De combinatie van uw huisstijl, communicatie en stabiliteit van de werkomgeving bepaalt mee de identiteit van uw bedrijf!

Total Media Concepts heeft een hart voor starters en denkt graag met hen mee! Ook gevestigde ondernemers, freelancers en KMO’s kunnen bij ons terecht voor vakkundig advies rond grafisch ontwerp, webdesign en online marketing. Of u nu een bedrijfsnaam zoekt of een nieuwe huisstijl. Het belang van branding is erg groot. Onze marketingspecialisten helpen u graag op weg!

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This