Let op: strengere spamregels verstoren mogelijk je e-mailaflevering. Dit moet je weten!

Strategie
26 april 2024

Sinds februari 2024 hebben Google en Yahoo striktere regels opgelegd aan bulkmail-verzenders. Dit betekent dat je via technische maatregelen moet kunnen aantonen dat je legitieme e-mails verstuurt en niet de frauduleuze, waartegen de nieuwe regels gericht zijn. Omdat we hierover heel wat vragen kregen, hebben we hieraan een blogpost gewijd.

Hoe zorg je ervoor dat je een legitieme afzender bent?

Als verzender moet je rekening houden met de volgende punten:

  1. Bied een eenvoudige optie voor afmelden.
  2. Houd je spampercentage laag.
  3. Verzend alleen geauthenticeerde e-mails.

Wat betekenen de nieuwe spamregels?

  1. Bied een eenvoudige optie voor afmelden: Zorg ervoor dat gebruikers zich met één klik kunnen afmelden voor jouw mailinglijst. Daarnaast dien je verzoeken om afmelding binnen twee dagen te verwerken. Handmatige verwerking van afmeldingen is dus niet meer acceptabel.
  2. Houd je spampercentage laag: Google hanteert een spamdrempel van 0,3. Overschrijding van deze drempel kan leiden tot problemen bij het afleveren van e-mails. Dit geldt niet alleen voor phishing-e-mails of nepaanbiedingen, maar ook voor mails waarop mensen zich niet zelf hebben geabonneerd. Houd je mailinglijst up-to-date en verwijder inactieve contacten. Check het zelf voor jouw domein via de Google Postmaster Tools.
  3. Verzend alleen geauthenticeerde e-mails: Implementeer SPF en DKIM op jouw domeinnaam via het DNS. SPF bepaalt welke servers gemachtigd zijn om e-mails vanuit jouw domein te verzenden, terwijl DKIM een cryptografische handtekening toevoegt aan e-mails om hun authenticiteit te waarborgen.

Waarom zijn de nieuwe spamregels noodzakelijk?

Google meldde in november 2022 dat ze 15 miljard ongewenste e-mails konden weren, maar spam blijft een probleem. Om dit effectief aan te pakken, hebben Google en Yahoo strengere regels ingevoerd voor het verzenden van bulkmails.

Pro-tip: gebruik een professioneel e-mailadres

Een professioneel e-mailadres op je eigen domein oogt niet alleen betrouwbaarder, maar voorkomt ook problemen bij het verzenden van e-mails naar professionele gebruikers. Gratis e-mailadressen hebben beperkingen als het gaat om authenticatie voor bulkmail-tools zoals MailChimp.

Conclusie: voldoe zo snel mogelijk aan de nieuwe regels van Google en Yahoo

Zorg ervoor dat je aan bovenstaande regels voldoet en neem indien nodig contact op met je webbouwer of domeinbeheerder voor hulp. Dit is essentieel om te voorkomen dat belangrijke e-mails, zoals facturen en klantcommunicatie, als spam worden gemarkeerd en niet worden afgeleverd in de inbox van de ontvanger.

Heb je vragen of advies nodig? Neem gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer
10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

Online marketing is een dynamisch en complex veld dat voortdurend evolueert. Het kan zowel beginners als ervaren marketeers uitdagen om effectieve strategieën te implementeren. Helaas leiden bepaalde veelvoorkomende fouten vaak tot teleurstellende resultaten. Laten we...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This