Meer bezoekers op je website dankzij levendige blog (Update 2023)

Webdesign nieuws
20 maart 2016

Bloggen is het regelmatig publiceren van inhoud op een website of online platform, meestal in de vorm van artikelen of posts. Bedrijven kunnen bloggen gebruiken als een middel om hun merk en producten te promoten, en om hun doelgroep te informeren en te betrekken.

 

Waarom bloggen bedrijven?

 • Contentmarketing: Bedrijven gebruiken bloggen als een vorm van contentmarketing om hun merk en producten te promoten. Ze creëren waardevolle content die hun doelgroep zal interesseren en die hen hopelijk ertoe zal brengen om meer over het bedrijf te leren en uiteindelijk klant te worden.
 • SEO: Door regelmatig blogposts te publiceren, kunnen bedrijven hun website beter vindbaar maken voor zoekmachines zoals Google. Door het gebruik van relevante zoekwoorden en het creëren van waardevolle inhoud, kan een bedrijf zijn positie in de zoekresultaten verbeteren en zo meer verkeer naar zijn website genereren.
 • Branding: Door te bloggen kan een bedrijf zichzelf positioneren als een expert in zijn branche. Door waardevolle inhoud te creëren en te delen, kunnen bedrijven vertrouwen opbouwen bij hun doelgroep en zichzelf onderscheiden van concurrenten.
 • Klantbetrokkenheid: Bloggen biedt bedrijven de mogelijkheid om in contact te komen met hun doelgroep. Door inhoud te creëren die de interesses en behoeften van hun doelgroep weerspiegelt, kunnen bedrijven een dialoog aangaan met hun klanten en hun betrokkenheid vergroten.

Welke soorten blogs zijn er?

Er zijn verschillende soorten blogs, afhankelijk van het onderwerp, het doel en de schrijfstijl. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten blogs:

 • Persoonlijke blogs: Dit zijn blogs die worden geschreven door individuen over hun persoonlijke leven, ervaringen en interesses. Deze blogs hebben vaak geen commercieel doel en zijn bedoeld om de schrijver uit te drukken en/of contact te maken met gelijkgestemde mensen.
 • Nieuwsblogs: Dit zijn blogs die zich richten op het rapporteren van nieuws over een specifiek onderwerp, zoals politiek, economie, technologie of sport. Nieuwsblogs worden vaak regelmatig bijgewerkt en bieden actuele informatie en inzichten over het onderwerp.
 • Bedrijfsblogs: Bedrijfsblogs worden gebruikt door bedrijven om hun producten of diensten te promoten en om klanten te informeren over ontwikkelingen binnen het bedrijf. Deze blogs hebben vaak een commercieel doel en bieden waardevolle informatie voor klanten en potentiële klanten.
 • Lifestyleblogs: Lifestyleblogs richten zich op verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals gezondheid, beauty, mode, reizen en eten. Deze blogs bieden vaak advies en tips over hoe je een beter leven kunt leiden en kunnen dienen als inspiratiebron voor lezers.
 • Gastblogs: Gastblogs worden geschreven door andere bloggers of experts binnen een bepaald vakgebied. Deze blogs bieden een ander perspectief op een onderwerp en kunnen dienen als een manier om een nieuw publiek te bereiken.
 • Hobbyblogs: Hobbyblogs richten zich op een specifieke hobby of interesse, zoals fotografie, tuinieren, koken of sport. Deze blogs bieden vaak tips en advies over hoe je deze hobby’s kunt beoefenen en kunnen dienen als een gemeenschap voor gelijkgestemde mensen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten blogs die er zijn. Elke blog kan uniek zijn en een combinatie van verschillende soorten inhoud bieden.

Waarmee moet ik rekening houden als ik ga bloggen voor mijn bedrijf?

Als je gaat bloggen voor jouw bedrijf, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Doelgroep: Bedenk wie jouw doelgroep is en wat hen interesseert. Zorg ervoor dat jouw blogposts waardevolle informatie bieden die aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep.
 2. Consistentie: Zorg voor een regelmatige publicatieschema. Consistentie is belangrijk om jouw lezers te betrekken en te zorgen dat ze terugkomen voor meer content. Maak een contentkalender om je te helpen bij het plannen van jouw blogposts.
 3. Relevantie: Zorg ervoor dat jouw blogposts relevant zijn voor jouw bedrijf en jouw producten of diensten. Jouw blogposts moeten bijdragen aan jouw branding en jouw doelen ondersteunen.
 4. Kwaliteit: Kwaliteit is belangrijk bij het bloggen voor jouw bedrijf. Jouw blogposts moeten goed geschreven en goed onderzocht zijn. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van spelfouten en grammaticale fouten.
 5. SEO: Gebruik zoekwoorden en optimaliseer jouw blogposts voor zoekmachines. Zoekmachineoptimalisatie is belangrijk om jouw blogposts beter vindbaar te maken voor potentiële klanten.
 6. Promotie: Promoot jouw blogposts via sociale media en andere kanalen om jouw bereik te vergroten. Vergeet niet om links naar jouw blogposts op te nemen in e-mails, nieuwsbrieven en andere marketingmaterialen.
 7. Analyse: Analyseer de prestaties van jouw blogposts en leer van jouw successen en mislukkingen. Gebruik tools zoals Google Analytics om te zien welke blogposts het meest populair zijn en welke jouw doelen ondersteunen.

Door rekening te houden met deze overwegingen kun je ervoor zorgen dat jouw blogposts effectief zijn in het promoten van jouw bedrijf en het bereiken van jouw doelen.

Hoe lang moet mijn blogpost zijn?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een blogpost moet zijn, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het onderwerp, de doelgroep en het doel van de blogpost. Over het algemeen zijn er echter wel een aantal richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Richtlijnen voor zoekmachines: Zoekmachines geven over het algemeen de voorkeur aan blogposts die meer dan 300 woorden bevatten. Echter, voor zoekmachineoptimalisatie is het beter om te streven naar een blogpost van ten minste 1.000 woorden.
 2. Doelgroep: Het is belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is en wat hen interesseert. Een blogpost die zich richt op professionals in een specifieke branche kan wat langer zijn, terwijl een blogpost gericht op tieners korter kan zijn.
 3. Onderwerp: Het onderwerp kan ook invloed hebben op de lengte van een blogpost. Sommige onderwerpen kunnen worden afgehandeld in een kortere blogpost, terwijl andere onderwerpen meer diepgang vereisen en dus langer moeten zijn.
 4. Doel van de blogpost: Het doel van de blogpost kan ook invloed hebben op de lengte ervan. Als het doel is om informatie te bieden, kan een kortere blogpost voldoende zijn, terwijl een blogpost die bedoeld is om autoriteit te vestigen, langer kan zijn.

Over het algemeen is het beter om te streven naar een blogpost van ten minste 500 woorden, maar het is belangrijker om ervoor te zorgen dat de inhoud waardevol en relevant is voor jouw doelgroep, ongeacht de lengte. Het is ook belangrijk om op te merken dat lezers tegenwoordig de voorkeur geven aan gemakkelijk leesbare content, dus het is belangrijk om duidelijke paragrafen te gebruiken, bullet points en opsommingen te gebruiken en de tekst te onderbreken met afbeeldingen.

Wat voor zoekwoorden gebruik ik best?

Bij het bepalen van de zoekwoorden voor jouw blogposts is het belangrijk om te streven naar een balans tussen relevantie, zoekvolume en concurrentie. Dit betekent dat je zoekwoorden moet gebruiken die relevant zijn voor het onderwerp van jouw blogpost, een redelijk zoekvolume hebben en niet te veel concurrentie hebben.

Long-tail zoekwoorden zijn een goede keuze voor blogposts, omdat ze specifieker zijn en daarom minder concurrentie hebben dan bredere zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden zijn combinaties van drie of meer zoektermen die specifieke vragen of problemen van gebruikers weerspiegelen. Bijvoorbeeld, in plaats van te richten op een zoekterm als “schoenen”, zou je je kunnen richten op een long-tail zoekterm als “comfortabele wandelschoenen voor vrouwen” of “zwarte sneakers voor mannen”.

Het gebruik van long-tail zoekwoorden kan je helpen om jouw blogposts te rangschikken voor specifieke zoekopdrachten en om jouw doelgroep te bereiken die op zoek zijn naar specifieke informatie. Verder is het belangrijk om de zoekwoorden op een natuurlijke manier te gebruiken in jouw blogpost en niet te over-optimaliseren. Jouw inhoud moet leesbaar en waardevol zijn voor jouw lezers, en niet alleen geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Wat is gastbloggen en wat zijn de voordelen?

Gastbloggen is een vorm van content marketing waarbij een persoon of bedrijf een blogpost schrijft en deze plaatst op de website van een andere persoon of bedrijf in dezelfde branche of niche. Het doel van gastbloggen is om de zichtbaarheid en het bereik van jouw bedrijf te vergroten door jouw content te delen met een nieuw publiek en tegelijkertijd waardevolle links terug te krijgen naar jouw eigen website.

Er zijn verschillende voordelen van gastbloggen, waaronder:

 1. Vergroting van jouw bereik: Gastbloggen stelt je in staat om jouw content te delen met een nieuw publiek dat mogelijk geïnteresseerd is in wat jouw bedrijf te bieden heeft.
 2. Vergroting van jouw autoriteit: Door waardevolle en informatieve blogposts te schrijven, kun je jouw expertise en autoriteit in jouw branche vergroten en jouw bedrijf positioneren als een thought leader.
 3. Verhoging van verkeer naar jouw website: Gastbloggen kan ook bijdragen aan het verhogen van het verkeer naar jouw eigen website door links terug te krijgen naar jouw website in jouw gastblogpost.
 4. Verbetering van de zoekmachine ranking: Het verkrijgen van backlinks van andere websites kan bijdragen aan een betere zoekmachine ranking voor jouw website.
 5. Opbouwen van relaties: Gastbloggen kan ook bijdragen aan het opbouwen van relaties met andere professionals in jouw branche of niche, wat kan leiden tot samenwerkingsverbanden en nieuwe zakelijke kansen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gastbloggen niet alleen gaat over het promoten van jouw bedrijf, maar ook over het bieden van waardevolle inhoud voor het publiek van de gastwebsite. Het is belangrijk om de richtlijnen van de gastwebsite te volgen en inhoud te bieden die relevant is voor hun publiek en waardevol is voor hun lezers.

Wat is de rol van AI in bloggen?

AI speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in het bloggen en kan worden gebruikt om verschillende taken te automatiseren en te optimaliseren. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe AI kan worden gebruikt in het bloggen:

 1. Contentgeneratie: AI kan worden gebruikt om automatisch inhoud te genereren op basis van gegevens en patronen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van productbeschrijvingen of het genereren van samenvattingen van artikelen.
 2. Contentoptimalisatie: AI kan worden gebruikt om de inhoud van een blogpost te optimaliseren op basis van zoekwoorden, leesbaarheid, tone of voice en andere factoren. Dit kan helpen om de inhoud beter af te stemmen op de doelgroep en het verbeteren van de SEO.
 3. Vertalingen: AI kan worden gebruikt om automatisch blogposts te vertalen in andere talen. Dit kan handig zijn als je een internationaal publiek wilt bereiken of als je verschillende versies van een blogpost nodig hebt voor verschillende markten.
 4. Personalisatie: AI kan worden gebruikt om de inhoud van een blogpost aan te passen aan de individuele voorkeuren en interesses van de lezer. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van machine learning algoritmen die leren van het leesgedrag van de lezer.

Hoewel AI kan helpen om bepaalde taken te automatiseren en te optimaliseren, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud van hoge kwaliteit is en aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep. AI kan een handig hulpmiddel zijn, maar het kan geen vervanging zijn voor creativiteit, menselijke ervaring en inzicht.

Conclusie

Bloggen een belangrijke marketingtool voor bedrijven om hun merk te promoten, hun expertise te laten zien, en een betere verbinding te maken met hun doelgroep. Bedrijven die bloggen, moeten zich bewust zijn van hun doelgroep en hun interesses en behoeften begrijpen, en hun inhoud dienovereenkomstig aanpassen. Het is ook belangrijk om SEO te overwegen bij het schrijven van blogposts, door het gebruik van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines.

AI kan worden gebruikt om verschillende taken in het blogproces te automatiseren en te optimaliseren, waaronder contentgeneratie, contentoptimalisatie, vertalingen en personalisatie. Het kan helpen om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van de inhoud te verbeteren. Het gebruik van AI kan echter niet volledig de menselijke creativiteit en ervaring vervangen die nodig is om waardevolle en boeiende inhoud te creëren. Bedrijven moeten daarom een evenwicht vinden tussen het gebruik van AI en de menselijke factor om de best mogelijke inhoud te creëren en hun doelgroep effectief te bereiken.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This