Mobile First strategie: websites voor mobiele apparaten (update 2023)

Webdesign nieuws
12 januari 2016

Wat kan ‘mobile first’ voor uw bedrijf betekenen? Bij mobile first wordt uitgegaan van een model waarbij een website in de eerste plaats wordt gebouwd voor mobiele toestellen zoals tablets en smartphones. Belangrijk hierbij is dat u de website eveneens probleemloos kan bekijken via legacy toestellen zoals laptops en desktops. We haalden al eerder aan dat Total Media Concepts de nadruk legt op responsive websites = websites die zichzelf aanpassen aan de beschikbare schermgrootte. Al onze websites bieden op een flexibele manier dezelfde content aan op een klein dan wel groot scherm

Waarom is mobile first van belang?

Het idee achter deze aanpak is dat mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, steeds vaker worden gebruikt om online te surfen, winkelen en informatie te zoeken. Door de mobiele versie van een website of applicatie als eerste te ontwerpen, wordt ervoor gezorgd dat de gebruikerservaring op mobiele apparaten optimaal is.

Mobile-first ontwerp vereist dat ontwerpers en ontwikkelaars zich richten op de essentiële elementen van de website of applicatie en zich concentreren op het vereenvoudigen van de navigatie en de gebruikersinterface om te zorgen voor een intuïtieve, gestroomlijnde ervaring op kleinere schermen. Dit betekent vaak dat er minder afleiding en overbodige elementen zijn dan op de desktopversie.

Mobile-first ontwerp kan ook bijdragen aan een snellere laadtijd van de website of applicatie op mobiele apparaten, omdat er minder gegevens hoeven te worden gedownload en verwerkt dan bij de desktopversie. Het is daarom een belangrijk principe voor website- en applicatie-ontwerp, omdat het kan leiden tot een betere gebruikerservaring en hogere betrokkenheid bij mobiele gebruikers.

Hoe omgaan met webdesign volgens het mobile first principe?

We kijken daarom kritisch naar elk element dat de opdrachtgever wil opnemen in zijn of haar website. Bovendien passen we onze css bestanden en code hierop aan. Mobile first is dus in de eerste plaats een strategie, een manier van werken. Mobile first en responsive design gaan hand in hand… Daarom zien wij mobile first vooral als een manier van denken en responsive design als antwoord. Belangrijk is dat je goed nadenkt over de inhoud van de site. Is die grote foto op de voorpagina echt belangrijk. Moet je jezelf meteen voorstellen op de voorpagina of kan dat ook op een andere pagina? Daarnaast wil je mobiele gebruikers snel bedienen en wil je de belangrijkste informatie dus goed zichtbaar hebben. Dit is het begin: nadenken over de organisatie van de content.

Bovendien moet je ook nadenken over de menustructuur. Men kan een schitterend desktop-menu bouwen dat op mobiele apparaten eigenlijk niet bruikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer uitrolmenu’s teveel niveau’s hebben. Het overzicht verdwijnt dan al snel, zelfs bij het gebruik van een responsive menu. Ook flash content en sliders zijn uit den boze. Tabellen kunnen in beperkte mate als ze responsive worden gemaakt, maar pas op met het veelvuldig gebruik van tabellen. Daar zijn andere oplossingen voor… Je ziet het al: responsive webdesign in combinatie met de mobile first strategie is een win-win combinatie!

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This