Blog

Wat kan ‘mobile first’ voor uw bedrijf betekenen? Bij mobile first wordt uitgegaan van een model waarbij een website in de eerste plaats wordt gebouwd voor mobiele toestellen zoals tablets en smartphones. Belangrijk hierbij is dat u de website eveneens probleemloos kan bekijken via legacy toestellen zoals laptops en desktops. We haalden al eerder aan dat Total Media Concepts de nadruk legt op responsive websites = websites die zichzelf aanpassen aan de beschikbare schermgrootte. Al onze websites bieden op een flexibele manier dezelfde content aan op een klein danwel groot scherm

Bij een mobile first-principe kijkt u eerst en vooral naar vaststaande zaken zoals het kleinere scherm, minder beschikbaar geheugen en tragere processoren. Dit wil zeggen dat bepaalde elementen die traag laden worden uitgesloten, dat via CSS de nodige aanpassingen worden uitgevoerd om alles netjes te tonen op kleinere schermen, etcetera. Zelf zijn we echter geen voorstander van websites die op mobiele toestellen minder informatie geven dan wanneer u de website bezoekt via een laptop of desktop. We presenteren het alleen anders. Het is dus een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle functionaliteit zowel technisch als esthetisch op mobiele en niet mobiele systemen bruikbaar is.

We kijken daarom kritisch naar elk element dat de opdrachtgever wil opnemen in zijn of haar website. Bovendien passen we onze css bestanden en code hierop aan. Mobile first is dus in de eerste plaats een strategie, een manier van werken. Mobile first en responsive design gaan hand in hand… Daarom zien wij mobile first vooral als een manier van denken en responsive design als antwoord. Belangrijk is dat u goed nadenkt over de inhoud van de site. Is die grote foto op de voorpagina echt belangrijk. Moet u zichzelf meteen voorstellen op de voorpagina of kan dat ook op een andere pagina? Daarnaast wil u mobiele gebruikers snel bedienen en wil u de belangrijkste informatie dus goed zichtbaar hebben. Dit is het begin: nadenken over de organisatie van de content.

Bovendien moet u ook nadenken over de menustructuur. Men kan een schitterend desktop-menu bouwen dat op mobiele apparaten eigenlijk niet bruikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer uitrolmenu’s teveel niveau’s hebben. Het overzicht verdwijnt dan al snel, zelfs bij het gebruik van een responsive menu. Ook flash content en sliders zijn uit den boze. Tabellen kunnen in beperkte mate als ze responsive worden gemaakt, maar pas op met het veelvuldig gebruik van tabellen. Daar zijn andere oplossingen voor… U ziet het al: responsive webdesign in combinatie met de mobile first strategie is een win-win combinatie!

Wenst u meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren.

Pin It on Pinterest

Share This