Wat doen bij een plots slechter scorende website? (update 2023)

Webdesign nieuws
16 juni 2015

Een website is voor veel bedrijven en organisaties een belangrijk onderdeel van hun online aanwezigheid en marketingstrategie. Het is dan ook vervelend wanneer de website plotseling slechter begint te scoren in zoekresultaten en minder verkeer ontvangt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze daling in prestaties, van technische problemen tot veranderingen in zoekalgoritmen. In deze context is het belangrijk om te begrijpen wat de mogelijke redenen zijn voor een daling in ranking en hoe deze kunnen worden aangepakt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende oorzaken van een slechtere score van een website en hoe dit kan worden opgelost.

Wat zijn de oorzaken dat een website plots slechter scoort?

Er zijn verschillende redenen waarom een website plotseling slechter kan scoren. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Veranderingen in zoekalgoritmen: Zoekmachines zoals Google werken voortdurend aan het verbeteren van hun zoekalgoritmen om de relevantie en kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat een website die voorheen goed scoorde in zoekresultaten, plotseling minder zichtbaar wordt omdat de zoekalgoritmen zijn veranderd.
 2. Technische problemen: Technische problemen zoals serverfouten, langzame laadtijden of niet-werkende links kunnen een negatieve invloed hebben op de prestaties van een website. Dit kan leiden tot een daling van de ranking in zoekresultaten.
 3. Veranderingen in de inhoud van de website: Als de inhoud van de website verandert en niet langer relevant is voor de zoekwoorden waarop de website was geoptimaliseerd, kan dit leiden tot een lagere ranking in zoekresultaten.
 4. Concurrentie: Als de concurrentie toeneemt en andere websites beter presteren op dezelfde zoekwoorden, kan dit leiden tot een daling van de ranking van een website.
 5. Slechte backlinks: Als een website slechte backlinks krijgt van spammy websites of link farms, kan dit de ranking van de website negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk om de oorzaak van de daling in ranking te identificeren en aan te pakken om de prestaties van de website te verbeteren.

Wat kan ik doen om mijn website terug beter vindbaar te maken?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je website beter vindbaar te maken in zoekresultaten. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Controleer de technische aspecten: Zorg ervoor dat de technische aspecten van je website in orde zijn. Dit omvat onder andere de laadtijd, het gebruik van meta tags, de structuur van de website, en de mobiele responsiviteit.
 2. Optimaliseer je content: Zorg ervoor dat de inhoud van je website goed is geoptimaliseerd voor de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Dit omvat het gebruik van relevante trefwoorden, het schrijven van kwalitatieve en relevante content, en het toevoegen van interne links.
 3. Werk aan linkbuilding: Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en dus hoger te scoren in zoekresultaten. Zorg er wel voor dat de links van goede kwaliteit zijn en afkomstig zijn van relevante websites.
 4. Maak gebruik van sociale media: Sociale media kan helpen om meer verkeer naar je website te leiden. Promoot je website op social media kanalen en maak gebruik van social media buttons op je website om het delen van content te stimuleren.
 5. Monitor de prestaties van je website: Het is belangrijk om de prestaties van je website te monitoren om eventuele problemen op te sporen en op te lossen. Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer op je website te volgen en te analyseren.

Door deze stappen te volgen en regelmatig de prestaties van je website te controleren, kun je de vindbaarheid van je website in zoekresultaten verbeteren.

Google is je vriend

Het gebruik van Google-tools kan bijdragen aan een betere vindbaarheid van je website, maar het is geen garantie voor succes. Het is belangrijk om te begrijpen dat de vindbaarheid van je website in zoekresultaten afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en relevantie van de content, de gebruiksvriendelijkheid van de website en de autoriteit van je website.

Google-tools, zoals Google Analytics, Search Console en Mijn Bedrijf, kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en om verbeterpunten te identificeren. Als je deze punten aanpakt en verbetert, kan dit bijdragen aan een betere vindbaarheid van je website in zoekresultaten. Bijvoorbeeld, als je via Google Search Console ontdekt dat bepaalde pagina’s op je website niet worden geïndexeerd door Google, kun je dit aanpakken door de pagina’s te optimaliseren en interne links te plaatsen. Hierdoor wordt de crawlbaarheid van je website verbeterd, wat kan leiden tot een betere vindbaarheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van Google-tools slechts een onderdeel is van een grotere strategie voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Andere belangrijke aspecten van SEO zijn bijvoorbeeld het creëren van kwalitatieve content, het optimaliseren van pagina’s voor relevante zoekwoorden en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Door een combinatie van deze strategieën te gebruiken, kun je de vindbaarheid van je website in zoekresultaten verbeteren.

Welke Google tools kan ik gebruiken?

Google Analytics:
Google Analytics is een tool waarmee je het verkeer op je website kunt analyseren en meten. Je kunt hiermee onder andere inzicht krijgen in het aantal bezoekers, de gemiddelde sessieduur, de bounce rate, de herkomst van het verkeer en de populaire pagina’s op je website. Google Analytics is een belangrijk hulpmiddel om de prestaties van je website te monitoren en verbeteren. Het geeft je inzicht in hoe mensen op je website terechtkomen en hoe ze zich gedragen als ze daar zijn.

Google Search Console:
Google Search Console is een tool waarmee je de prestaties van je website in Google-zoekresultaten kunt monitoren en verbeteren. Met Search Console kun je bijvoorbeeld de zoekwoorden zien waarop je website wordt gevonden, de posities van deze zoekwoorden in de zoekresultaten, welke pagina’s worden geïndexeerd en of er problemen zijn met de crawlbaarheid van je website. Dit helpt je om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website te verbeteren en te zorgen dat je website beter gevonden wordt in zoekresultaten.

Google Mijn Bedrijf:
Google Mijn Bedrijf is een tool waarmee je de informatie over je bedrijf of organisatie kunt beheren die wordt weergegeven in Google Zoeken en Google Maps. Hiermee kun je onder andere je adres, openingstijden, telefoonnummer en website bijwerken en foto’s toevoegen. Het hebben van een goed ingevuld Google Mijn Bedrijf-profiel is belangrijk om de zichtbaarheid van je bedrijf of organisatie in lokale zoekresultaten te verbeteren.

Kort samengevat:

Google Analytics is een tool voor website-analyse en geeft inzicht in het gedrag van websitebezoekers.
Google Search Console is een tool voor zoekmachine-optimalisatie en helpt om de prestaties van je website in Google-zoekresultaten te monitoren en verbeteren.
Google Mijn Bedrijf is een tool voor lokale zoekresultaten en helpt bij het beheren van de informatie over je bedrijf of organisatie die wordt weergegeven in Google Zoeken en Google Maps.
Al deze tools zijn belangrijk om de online prestaties van je bedrijf of organisatie te verbeteren. Het is daarom aan te raden om ze allemaal te gebruiken en regelmatig te monitoren.

Snelheid website van groot belang

De snelheid van een website is van groot belang omdat het een cruciale factor is voor de gebruikerservaring. Als een website traag is, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat kan resulteren in een hogere bounce rate (bezoekers die de website direct verlaten) en een lagere conversieratio (aantal bezoekers dat een gewenste actie onderneemt op de website, zoals een aankoop doen of een formulier invullen). Daarnaast kan een trage website ook een negatieve invloed hebben op de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van de website, omdat Google en andere zoekmachines de snelheid van een website meenemen als ranking factor.

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van een website te verbeteren, waaronder:

 • Optimaliseer afbeeldingen: zorg ervoor dat afbeeldingen op de website geoptimaliseerd zijn en niet te groot zijn qua bestandsgrootte. Dit kan worden gedaan door afbeeldingen te comprimeren en te resizen voordat ze worden geüpload naar de website.
 • Verminder het aantal HTTP-verzoeken: hoe meer elementen er op een pagina staan, hoe meer HTTP-verzoeken er nodig zijn om de pagina te laden. Verminder het aantal elementen op de pagina en combineer CSS- en JavaScript-bestanden om het aantal verzoeken te verminderen.
 • Gebruik caching: caching kan de laadtijd van een website aanzienlijk verminderen. Dit kan worden gedaan door de browsercache in te schakelen, een CDN (content delivery network) te gebruiken of server-side caching te implementeren.
 • Gebruik een snelle hostingprovider: de snelheid van de hostingprovider heeft invloed op de snelheid van de website. Kies een hostingprovider met goede prestaties en een hoge uptime.
 • Minimaliseer het gebruik van plug-ins: plug-ins kunnen de laadtijd van een website vertragen. Minimaliseer het gebruik van plug-ins en verwijder plug-ins die niet langer nodig zijn.
 • Maak gebruik van een content delivery network (CDN): een CDN kan de laadtijd van een website aanzienlijk verminderen door de statische bestanden van de website op te slaan op verschillende servers over de hele wereld, waardoor de afstand tussen de website en de bezoeker wordt verminderd.

Door deze stappen te volgen, kan de snelheid van een website worden verbeterd en kan de gebruikerservaring worden verbeterd, wat kan leiden tot een hogere conversieratio en een betere zoekmachineoptimalisatie.

Conclusie

Wanneer je website plots slechter scoort in zoekresultaten, kan het verbeteren van de zichtbaarheid van je website een uitdaging lijken. Het is belangrijk om te begrijpen dat de vindbaarheid van je website afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en relevantie van de content, de gebruiksvriendelijkheid van de website, de snelheid van de website en de autoriteit van je website.

Door gebruik te maken van Google-tools zoals Google Analytics, Search Console en Mijn Bedrijf, kun je inzicht krijgen in de prestaties van je website en verbeterpunten identificeren. Het verbeteren van de snelheid van je website, het optimaliseren van content en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks zijn enkele van de strategieën die kunnen worden gebruikt om de zichtbaarheid van je website te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbeteren van de zichtbaarheid van je website een doorlopend proces is. Het vereist voortdurende monitoring, optimalisatie en aanpassing aan de veranderende zoekmachinealgoritmes en gebruikersgedrag. Door een combinatie van strategieën te gebruiken en voortdurend te werken aan het verbeteren van de prestaties van je website, kun je de zichtbaarheid van je website verbeteren en uiteindelijk meer bezoekers en conversies genereren.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer
10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

Online marketing is een dynamisch en complex veld dat voortdurend evolueert. Het kan zowel beginners als ervaren marketeers uitdagen om effectieve strategieën te implementeren. Helaas leiden bepaalde veelvoorkomende fouten vaak tot teleurstellende resultaten. Laten we...

Lees meer
5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

Het vinden en aantrekken van jouw ideale klanten is essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Het begrijpen van wie jouw ideale klant / doelgroep is en hoe je hen effectief kunt bereiken, kan een aanzienlijke impact hebben op jouw marketingstrategie. Hier zijn vijf...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This