Week van de Typografie • Webfonts en lettertypekeuze voor webdesign

Webdesign nieuws
24 oktober 2023

Je hebt al een solide basis gelegd met betrekking tot de basisprincipes van typografie in webdesign dankzij onze eerste blog. Nu is het tijd om een stap verder te gaan en te ontdekken hoe je de juiste lettertypen kiest voor je webontwerp. Lettertypen zijn als het hart van je website, en de keuze ervan kan de hele uitstraling en gebruikerservaring bepalen. In deze blogpost gaan we dieper in op webfonts en hoe je de perfecte lettertypen kunt kiezen voor jouw project.

Het tijdperk van webfonts

Traditioneel waren webdesigners beperkt tot een handvol webveilige lettertypen. Deze lettertypen waren standaard beschikbaar op de meeste computers en zorgden ervoor dat de tekst er consistent uitzag op verschillende schermen. Maar met de opkomst van webfonts is dat veranderd.

Webfonts zijn lettertypen die speciaal zijn ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik op websites. Ze bieden een breed scala aan keuzemogelijkheden en stellen webdesigners in staat om hun creativiteit de vrije loop te laten. Populaire webfontservices zoals Google Fonts, Adobe Fonts en Typekit hebben duizenden lettertypen beschikbaar, waardoor je de vrijheid hebt om lettertypen te kiezen die perfect bij je ontwerp passen.

Het kiezen van de juiste lettertypen

Het kiezen van de juiste lettertypen kan een uitdaging zijn, maar het begint met een goed begrip van je merk en je doelgroep. Overweeg de volgende stappen:

  • Bepaal je merkidentiteit: Denk na over de waarden en persoonlijkheid van je merk. Wil je dat je website formeel en betrouwbaar overkomt, of juist informeel en vriendelijk?
  • Ken je doelgroep: Wie zijn je bezoekers? Wat zijn hun verwachtingen? De lettertypen die je kiest, moeten aansluiten bij de voorkeuren en behoeften van je doelgroep.
  • Overweeg leesbaarheid: De leesbaarheid is essentieel. Kies lettertypen die gemakkelijk te lezen zijn, vooral voor langere tekstblokken.
  • Combineer lettertypen slim: Vaak is het een goed idee om twee verschillende lettertypen te combineren: één voor koppen en één voor lopende tekst. De combinatie moet harmoniëren en de algehele esthetiek versterken.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat je een website voor een modern kunstmuseum ontwerpt. In dit geval wil je waarschijnlijk kiezen voor een schreefloos lettertype voor een strakke en eigentijdse uitstraling. Voor koppen kun je een vetgedrukt schreefloos lettertype selecteren om de aandacht te trekken. Een voorbeeld van een geschikt lettertype zou ‘Raleway’ voor koppen en ‘Open Sans’ voor lopende tekst kunnen zijn.

Webfonts in actie

Een van de krachtigste aspecten van webfonts is dat ze je ontwerp tot leven kunnen brengen. Ze kunnen de sfeer van je website versterken en helpen om je boodschap effectiever over te brengen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe lettertypen het verschil kunnen maken:

  • Creatieve webfonts voor artistieke projecten: Als je bijvoorbeeld een website voor een kunstenaar ontwerpt, kun je een uniek en creatief lettertype gebruiken om de artistieke uitstraling te benadrukken.
  • Elegante lettertypen voor mode en luxe: Als je een high-end modewinkel promoot, kunnen elegante schreeflettertypen de luxe en exclusiviteit van je merk benadrukken.
  • Vriendelijke, leesbare lettertypen voor educatieve platforms: Voor een educatieve website is leesbaarheid cruciaal. Kies schreefloze lettertypen met een vriendelijke uitstraling.

Webfonts implementeren

Na het kiezen van de juiste webfonts, moet je ze effectief implementeren op je website. Dit omvat het insluiten van de lettertypen in je CSS-code en het ervoor zorgen dat ze snel en betrouwbaar worden geladen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van de webfontservice die je gebruikt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste webfonts is een belangrijk aspect van webdesign. Het kan de algehele uitstraling en gebruikerservaring van je website drastisch verbeteren. Door rekening te houden met je merkidentiteit, doelgroep en leesbaarheid, kun je webfonts selecteren die perfect passen bij je project. In de volgende blogpost zullen we verder ingaan op het gebruik van kleur in typografie en hoe dit de algehele esthetiek van je website beïnvloedt.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This