Zoekdata op eigen website analyseren geeft inzicht

Webdesign nieuws
22 maart 2016

Google hecht erg veel belang aan gebruiksgemak en neemt alle losstaande factoren op in haar weging. Wanneer u een erg uitgebreide website of webshop hebt, is een zoekmachine op uw eigen website een echte noodzaak. Enerzijds maakt u het bezoekers gemakkelijk om bepaalde content snel te vinden en anderzijds zullen uw bezoekers meer tijd spenderen op uw website. Er zijn verschillende plugins die u kan gebruiken om het zoeken binnen een WordPress site te optimaliseren. Sommige plugins zijn erg interactief en vullen meteen uw zoekwoord aan met mogelijke resultaten zoals de plugin Ajax Search Lite.

Gebruik data als leidraad

Een bijkomend voordeel kan u creëren door Google Analytics te implementeren. Als u Google Analytics juist configureert, kan u volgen wat mensen zoeken op uw website. Deze informatie kan u vervolgens gebruiken om uw inhoud te optimaliseren en meer af te stemmen op uw bezoekers. Niets dan voordelen dus…

Meer info over Google Site Search leest u hier.

Hou het eenvoudig

Een goede zoekfunctie ziet er logischerwijs simpel uit: een duidelijk zoekveld en eventueel een zoekknop. Toch zondigen sommige website eigenaars of webbouwers hier weleens tegen. Zorg er ook voor dat het lettertype de grootte en de kleur in het zoekveld duidelijk zijn. Gebruik zeker geen speciale lettertypes. In dit geval telt “less is more” zeker. Een geavanceerde zoekfunctie is eveneens overbodig voor de meeste websites. Als u in een specifieke bracnche zit zoals de autosector dan kan een uitgebreide zoekfunctie nuttig zijn, maar meestal niet.

Samengevat, een zoekfunctie op je eigen website is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Snelle toegang tot informatie: Als bezoekers naar iets specifieks op je website op zoek zijn, kunnen ze de zoekfunctie gebruiken om direct naar de relevante pagina te gaan, in plaats van handmatig door de navigatiebalk te bladeren. Dit bespaart tijd en moeite en verbetert de gebruikerservaring.
  2. Verbetering van de gebruikerservaring: Met een zoekfunctie kun je bezoekers de mogelijkheid geven om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. Een goede gebruikerservaring is van cruciaal belang voor het behouden van bezoekers en het vergroten van de kans dat ze terugkomen.
  3. Verhoogde betrokkenheid: Als bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, zijn ze eerder geneigd om meer tijd op je website door te brengen en meer pagina’s te bekijken. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid en uiteindelijk tot een hogere conversieratio.
  4. Verbeterde SEO: Een zoekfunctie op je website kan ook de SEO (Search Engine Optimization) van je website verbeteren. Als zoekmachines de zoekresultaten op je website indexeren, kan dit de relevantie en kwaliteit van je inhoud aantonen, wat kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten.

Al met al is een zoekfunctie op je eigen website dus van groot belang om de gebruikerservaring te verbeteren, betrokkenheid te verhogen en de SEO van je website te verbeteren.

Dus wie zoekt die vindt of dat hopen we dan toch maar!

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

Update tarieven per 01/10/2023

Update tarieven per 01/10/2023

Ook Total Media Concepts ontkomt niet aan de alsmaar stijgende kosten. Zo stegen het afgelopen jaar ondermeer de kosten voor externe leveranciers, licenties, software, nutsvoorzieningen, technische infrastructuur en externe expertise. We hebben deze stijgende kosten...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This