10 tips voor een betere huisstijl in 2023

Grafisch ontwerp
17 april 2023

Total Media Concepts is gespecialiseerd in het ontwerpen van professionele websites, logo’s of desgewenst je gehele huisstijl. Dankzij twee gediplomeerde grafische ontwerpers kunnen we je bijstaan in vrijwel elk grafisch project. Vaak krijgen we de vraag wat nu eigenlijk een goede huisstijl of een goed logo is. Om die vraag te beantwoorden, duiken we graag een beetje dieper in deze materie!

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is een visuele en/of grafische identiteit die een bedrijf, organisatie of individu gebruikt om zich te onderscheiden van anderen en een herkenbare uitstraling te creëren. Een huisstijl bestaat uit verschillende elementen, zoals een logo, kleuren, typografie, beeldmateriaal en vormgeving.

Een huisstijl kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het creëren van herkenning en vertrouwen bij klanten en potentiële klanten, het onderscheiden van de concurrentie, het versterken van de merkidentiteit en het verbeteren van de professionele uitstraling van het bedrijf of de organisatie.

Een goede huisstijl is consistent en zorgt voor eenheid in alle communicatie-uitingen, zoals briefpapier, visitekaartjes, brochures, advertenties, websites en social media-kanalen. Hierdoor wordt de herkenbaarheid vergroot en versterkt de huisstijl de merkidentiteit en het imago van het bedrijf of de organisatie.

1) Logo als basis

Een logo kan bestaan uit verschillende elementen, afhankelijk van het ontwerp en de stijl die wordt gebruikt. Over het algemeen bestaat een logo uit de volgende elementen:

 1. Woordmerk: Het woordmerk is de geschreven naam van het bedrijf of de organisatie die wordt gebruikt als onderdeel van het logo. Het kan de belangrijkste focus zijn van het logo of gecombineerd worden met andere elementen.
 2. Beeldmerk: Een beeldmerk is een symbool, icoon of afbeelding die als onderdeel van het logo wordt gebruikt. Dit kan een abstracte vorm, een gestileerde afbeelding of een pictogram zijn. Het beeldmerk kan worden gebruikt als aanvulling op het woordmerk of als zelfstandig element.
 3. Tagline: Een korte, maar vlotte slagzin die jouw bedrijf beschrijft.

Het is belangrijk dat de verschillende elementen van het logo elkaar versterken en samen een herkenbaar en consistent beeld vormen dat past bij de merkidentiteit en doelgroep.

Soms denken bedrijven dat een logo een kost is en gebruiken ze gewoon het eerste het beste lettertype om hiermee een soort van logo te vormen. Dit komt echter niet authentiek en vertrouwd over en is daarom niet aan te bevelen!

2) Typografie 

Typografie is de kunst en techniek van het ontwerpen en opmaken van tekst. Dit omvat het kiezen van het juiste lettertype, de grootte, de kleur, de afstand tussen de letters en de regelafstand. Typografie is een belangrijk onderdeel van een huisstijl omdat het bijdraagt aan de visuele identiteit van een merk of organisatie.

Het kiezen van het juiste lettertype kan bijvoorbeeld de uitstraling van een bedrijf bepalen. Een modern en strak lettertype kan passend zijn voor een technologiebedrijf, terwijl een klassiek en sierlijk lettertype meer geschikt kan zijn voor een luxe merk. Het gebruik van dezelfde lettertypes in alle communicatie-uitingen creëert consistentie in de huisstijl en versterkt de herkenbaarheid van het merk.

Naast het kiezen van het juiste lettertype is het ook belangrijk om de typografie consistent toe te passen in alle communicatie-uitingen, zoals op briefpapier, visitekaartjes, brochures en op de website. Dit versterkt de merkidentiteit en draagt bij aan de professionele uitstraling van het bedrijf of de organisatie.

Goede typografie kan ook helpen om de leesbaarheid van teksten te verbeteren, wat belangrijk is om de boodschap effectief over te brengen. Door rekening te houden met de grootte, afstand en regelafstand van de letters kan de leesbaarheid worden verbeterd en worden lange stukken tekst prettiger om te lezen.

Kortom, typografie is een belangrijk onderdeel van een huisstijl omdat het bijdraagt aan de visuele identiteit, herkenbaarheid en leesbaarheid van een merk of organisatie.

3) Kleurengebruik aangepast aan bedrijf

Kleur is een belangrijk onderdeel van een huisstijl omdat het direct invloed heeft op de uitstraling en herkenbaarheid van een merk of organisatie. Kleuren hebben psychologische associaties en kunnen bepaalde emoties en gevoelens oproepen bij mensen. Daarom is het kiezen van de juiste kleurencombinatie essentieel bij het creëren van een huisstijl.

De kleuren die worden gekozen voor een huisstijl moeten passen bij de waarden, doelen en doelgroep van het merk of de organisatie. Zo kan het gebruik van een bepaalde kleurcombinatie het merk bijvoorbeeld meer zakelijk, creatief of vertrouwd laten lijken.

Daarnaast kan het consistent gebruik van dezelfde kleuren in alle communicatie-uitingen helpen om de herkenbaarheid van het merk te vergroten. Door het creëren van een consistente kleurenpalet kan het merk zich onderscheiden van de concurrentie en een sterke visuele identiteit opbouwen.

Bij het ontwerpen van een huisstijl is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtheorie, waarbij kleuren worden gecombineerd op basis van hun relatie tot elkaar. Een harmonieuze kleurencombinatie kan bijvoorbeeld bestaan uit complementaire kleuren, kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Een monochrome kleurencombinatie kan bestaan uit verschillende tinten van dezelfde kleur.

Kortom, kleur is een belangrijk onderdeel van een huisstijl omdat het direct invloed heeft op de uitstraling, herkenbaarheid en merkidentiteit van een merk of organisatie.

4) Gebruik het juiste kleursysteem

Een kleurruimte of kleursysteem is een georganiseerd systeem dat wordt gebruikt om kleuren te definiëren en specificeren. Het is een verzameling van kleuren die op een gestandaardiseerde manier worden georganiseerd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gecommuniceerd tussen ontwerpers, printers, producenten en andere betrokkenen in het productieproces.

Er zijn verschillende kleurruimtes of kleursystemen beschikbaar voor verschillende toepassingen en industrieën. Sommige kleurruimtes, zoals RGB (Red, Green, Blue) en HEX (Hexadecimal), worden voornamelijk gebruikt voor digitale toepassingen zoals websites, beeldschermen en social media. Andere kleurruimtes, zoals CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key/Black) en Pantone, worden gebruikt voor print toepassingen zoals drukwerk, posters en verpakkingen.

Het is belangrijk om het juiste kleursysteem te kiezen voor de juiste toepassing om ervoor te zorgen dat de kleuren er consistent en nauwkeurig uitzien in alle toepassingen. Bij het ontwikkelen van een huisstijl is het bijvoorbeeld belangrijk om een kleurruimte te kiezen die geschikt is voor zowel digitale als print toepassingen en die kan worden gebruikt om consistentie en herkenbaarheid te garanderen voor het merk.

 1. RGB: staat voor Red, Green en Blue. Dit is een kleurruimte die voornamelijk wordt gebruikt voor digitale toepassingen zoals websites, social media en beeldschermen. In deze kleurruimte worden kleuren gecreëerd door de intensiteit van de drie primaire kleuren te combineren.
 2. CMYK: staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Deze kleurruimte wordt gebruikt voor print toepassingen, zoals drukwerk en posters. In deze kleurruimte worden kleuren gecreëerd door de intensiteit van de vier kleuren te combineren. Het voordeel van CMYK is dat het veel kleuren kan weergeven en geschikt is voor grote oplagen.
 3. Pantone: is een kleurensysteem dat wordt gebruikt voor het specificeren van kleuren voor print- en ontwerptoepassingen. Het Pantone-systeem heeft meer dan duizend kleuren en elk heeft een unieke code. Pantone-kleuren worden vaak gebruikt voor merken die een consistente kleur willen hebben, omdat Pantone-kleuren in alle drukprocessen hetzelfde zijn.
 4. HEX: staat voor hexadecimal. Dit is een kleurruimte die voornamelijk wordt gebruikt voor websites en digitale toepassingen. HEX-codes bestaan uit zes cijfers en letters en geven een specifieke kleur weer door de intensiteit van rood, groen en blauw te combineren.
 5. De RAL-kleurruimte is een kleursysteem dat oorspronkelijk is ontwikkeld in Duitsland en veel wordt gebruikt in Europa voor industriële toepassingen en architectuur. Het RAL-systeem heeft meer dan 2000 kleuren en elke kleur heeft een unieke code. Het RAL-systeem is anders dan andere kleursystemen omdat het gebaseerd is op de dekkingskracht van de kleurverf, en niet op de mengverhouding van kleuren. Dit betekent dat de kleuren in het RAL-systeem niet noodzakelijk overeenkomen met de kleuren in andere kleursystemen zoals RGB, CMYK of Pantone. Het RAL-systeem wordt vaak gebruikt voor industriële en architecturale toepassingen omdat het in staat is om consistentie en nauwkeurigheid te bieden in productieprocessen en bouwprojecten. Bijvoorbeeld, in de auto-industrie worden RAL-kleuren vaak gebruikt voor de lak van auto’s. In grafisch ontwerp en print toepassingen is het RAL-systeem minder gebruikelijk dan andere kleursystemen zoals CMYK en Pantone. Dit komt omdat de meeste drukkers geen RAL-inkten gebruiken en het RAL-systeem niet goed geschikt is voor het weergeven van kleuren op het scherm. Als je een RAL-kleur wilt gebruiken in print toepassingen, is het vaak het beste om de kleur te converteren naar CMYK of Pantone, zodat het gemakkelijker te reproduceren is in drukwerk.

Het gebruik van de juiste kleurruimte is essentieel voor het behoud van de gewenste kleurconsistentie binnen een huisstijl.

5) Vormgeving afhankelijk van bedrijf

Het kiezen van de juiste vormen voor je huisstijl hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van je merk, de doelgroep, de branche waarin je actief bent en de boodschap die je wilt overbrengen. Hieronder vind je enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste vormen voor je huisstijl:

 1. Bepaal de doelstellingen van je merk: Voordat je begint met het kiezen van de vormgeving voor je huisstijl, is het belangrijk om de doelstellingen van je merk te bepalen. Wil je bijvoorbeeld een modern en strak imago uitstralen, of juist een speels en creatief imago? De keuze van vormen kan hierop worden afgestemd.
 2. Onderzoek je doelgroep: Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hun voorkeuren en verwachtingen zijn. Zoek uit welke vormen en ontwerpen bij hen passen. Als je bijvoorbeeld een jongere doelgroep hebt, kunnen organische en afgeronde vormen aantrekkelijker zijn, terwijl een zakelijke doelgroep wellicht de voorkeur geeft aan strakke en geometrische vormen.
 3. Pas bij je branche: De vormgeving van je huisstijl moet passen bij je branche en de producten of diensten die je aanbiedt. Zo kan bijvoorbeeld een strak en minimalistisch ontwerp passen bij een high-end technologiebedrijf, terwijl een meer speelse en kleurrijke vormgeving beter past bij een speelgoedwinkel.
 4. Denk aan de toepassingen: Houd rekening met de verschillende toepassingen van je huisstijl. Moet het ontwerp op een klein visitekaartje passen of moet het op een groot billboard worden geplaatst? De grootte van het ontwerp kan van invloed zijn op de keuze van de vormgeving.
 5. Wees consistent: Kies een beperkt aantal vormen en gebruik deze consequent in al je uitingen. Hierdoor ontstaat herkenbaarheid en eenheid in je huisstijl.

Kortom, het kiezen van de juiste vormen voor je huisstijl vereist onderzoek, planning en experimenteren. Door rekening te houden met de doelstellingen van je merk, de doelgroep, de branche en de toepassingen, kun je vormen kiezen die passen bij je merk en herkenbaarheid creëren.

6) De juiste tone of voice kiezen

Tone of voice is de manier waarop een merk of organisatie communiceert met zijn doelgroep, zowel in geschreven als in gesproken vorm. Het omvat de keuze van woorden, zinnen, zinsbouw, stijl en toon, en bepaalt de persoonlijkheid en het karakter van het merk. Het is dus belangrijk om een consistente en passende tone of voice te gebruiken in alle communicatie-uitingen van het merk.

Om de juiste tone of voice te kiezen, zijn hier enkele tips:

 1. Bepaal je merkpersoonlijkheid: Identificeer de persoonlijkheid en de waarden van je merk. Is je merk bijvoorbeeld speels, serieus, formeel, informeel, zakelijk of creatief? Dit helpt je om een passende toon en stijl te kiezen voor je tone of voice.
 2. Ken je doelgroep: Identificeer je doelgroep en pas je tone of voice aan bij hun interesses, gedrag, leeftijd en voorkeuren. Hierdoor sluit je beter aan bij hun behoeften en kun je effectiever communiceren.
 3. Kies een geschikte toon: Kies de juiste toon voor de boodschap die je wilt overbrengen. Bijvoorbeeld, een persoonlijke en empathische toon kan effectief zijn in een klantenservicegesprek, terwijl een meer formele toon passend is voor een zakelijk voorstel.
 4. Gebruik consistente taal: Zorg ervoor dat je consistent bent in de taal die je gebruikt, of het nu gaat om het gebruik van jargon, vaktermen of algemene taal. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van je merk.
 5. Experimenteer en test: Probeer verschillende tonen en stijlen uit en test wat werkt voor je merk en je doelgroep. Houd daarbij altijd de merkpersoonlijkheid en de doelgroep in gedachten.

Kortom, het kiezen van de juiste tone of voice voor je merk of organisatie vereist onderzoek, planning en experimenteren. Door de merkpersoonlijkheid en de doelgroep te kennen en de juiste toon te kiezen, kun je een tone of voice creëren die bijdraagt aan de herkenbaarheid van je merk en effectief communiceert met je doelgroep.

7) Storytelling om je boodschap over te brengen

Storytelling is het vertellen van verhalen om een boodschap over te brengen. Het is een krachtige manier om een emotionele connectie te maken met je doelgroep en hen te betrekken bij je merk of organisatie. Het kan binnen je huisstijl worden gebruikt door het vertellen van verhalen die aansluiten bij de waarden en missie van je merk.

Hier zijn enkele manieren waarop je storytelling kunt integreren binnen je huisstijl:

 • Merkverhaal: Vertel het verhaal van je merk, zoals hoe het is ontstaan, waarom het is opgericht en wat de doelen en waarden zijn. Dit verhaal kan worden verteld via je website, social media-kanalen of andere communicatie-uitingen.
 • Productverhalen: Vertel verhalen over je producten of diensten en hoe deze het leven van je klanten verbeteren. Dit kan helpen om de voordelen van je producten of diensten te verduidelijken en klanten aan te moedigen om actie te ondernemen.
 • Klantverhalen: Laat klanten hun eigen verhalen delen over hoe je producten of diensten hun leven hebben verbeterd. Dit kan worden gedaan via getuigenissen, case studies of user-generated content. Het kan ook helpen om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten en vertrouwen op te bouwen bij nieuwe klanten.
 • Interne verhalen: Vertel verhalen over je medewerkers en hoe zij bijdragen aan de missie en waarden van je merk. Dit kan helpen om de menselijke kant van je merk te laten zien en de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Door storytelling te integreren binnen je huisstijl kun je je merk of organisatie versterken en je doelgroep meer betrekken bij je boodschap. Het kan ook helpen om een emotionele connectie te maken met je klanten en medewerkers, wat kan bijdragen aan het opbouwen van merkloyaliteit en vertrouwen.

8) De juiste visuals ter ondersteuning

Visuals zijn grafische elementen die worden gebruikt om een boodschap te ondersteunen of te versterken. Dit kunnen afbeeldingen, foto’s, illustraties, infographics, diagrammen en andere visuele elementen zijn. Het gebruik van de juiste visuals kan helpen om je boodschap duidelijker en aantrekkelijker te maken en kan de betrokkenheid van je doelgroep vergroten.

Hierbij enkele tips voor het ontwerpen en gebruiken van de juiste visuals ter ondersteuning van je boodschap:

 • Houd rekening met je doelgroep: Kies visuals die aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep. Denk na over wat hen aanspreekt en wat hen kan helpen om je boodschap beter te begrijpen.
 • Kies visuals die je boodschap versterken: Selecteer visuals die je boodschap duidelijker maken en die helpen om de belangrijkste punten te benadrukken.
 • Gebruik visuals consistent binnen je huisstijl: Zorg ervoor dat de visuals die je gebruikt passen bij je huisstijl en consistent zijn met je merkidentiteit.
 • Kies de juiste soort visuals: Kies de juiste soort visuals die passen bij de boodschap die je wilt overbrengen. Bijvoorbeeld, als je complexe informatie wilt delen, kan het gebruik van een infographic of diagram helpen om dit op een duidelijke en visuele manier te presenteren.
 • Houd het simpel: Zorg ervoor dat de visuals niet te druk of te ingewikkeld zijn, anders kan het afleiden van je boodschap in plaats van het te versterken.
 • Test je visuals: Test de visuals die je hebt gekozen met je doelgroep om er zeker van te zijn dat ze begrijpelijk en effectief zijn.

Door de juiste visuals te kiezen en te gebruiken, kun je je boodschap duidelijker maken en de betrokkenheid van je doelgroep vergroten. Zorg ervoor dat je visuals consistent zijn met je merkidentiteit en pas ze aan aan de interesses en behoeften van je doelgroep.

9) Huisstijlgids ter bewaking van consistent gebruik huisstijl

Een huisstijlgids (ook wel brand guidelines genoemd) is een document dat alle richtlijnen bevat voor de visuele identiteit van een merk. Dit omvat alle elementen van de huisstijl, zoals het logo, kleurenpalet, typografie, beeldgebruik en vormgeving. Een huisstijlgids wordt meestal gemaakt door het marketing- of design team van een bedrijf of organisatie en is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle communicatie-uitingen consistent zijn en de merkidentiteit op een juiste manier uitdragen.

Een huisstijlgids is belangrijk omdat het de consistentie van de merkidentiteit bewaakt. Het zorgt ervoor dat alle communicatie-uitingen, of het nu gaat om advertenties, brochures, verpakkingen, sociale media of websites, er consistent uitzien en het merk op een juiste manier vertegenwoordigen. Door consistent te zijn, wordt het merk herkenbaar voor de doelgroep en wordt het vertrouwen in het merk vergroot.

Daarnaast helpt een huisstijlgids bij het stroomlijnen van het werkproces. Designers en marketeers hebben een duidelijk referentiepunt voor de visuele richtlijnen van het merk, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen werken. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten omdat er minder correcties en aanpassingen nodig zijn.

Kortom, een huisstijlgids is belangrijk om de consistentie van de visuele identiteit van een merk te waarborgen en om het werkproces te stroomlijnen.

10) Zie een huisstijl niet als een kost, maar als waardevolle investering

Een huisstijl is geen kost, maar een waardevolle investering omdat het de visuele identiteit van een merk creëert en versterkt. Het kan bijdragen aan de herkenbaarheid en bekendheid van een merk, wat uiteindelijk kan leiden tot een grotere klantenkring en hogere omzet.

Een consistente en professionele huisstijl communiceert de kernwaarden en de identiteit van het merk naar de doelgroep en kan een emotionele connectie met hen creëren. Dit kan leiden tot loyaliteit en vertrouwen van de klanten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en meer klanten.

Een huisstijl kan ook de efficiëntie van het werkproces verbeteren. Met duidelijke richtlijnen en een visueel referentiepunt voor design en marketing, kunnen werknemers sneller en efficiënter werken. Dit kan tijd en kosten besparen en de kwaliteit van de communicatie-uitingen verbeteren.

Bovendien kan een professionele huisstijl bijdragen aan de waarde van het merk. Het kan het merk een premium uitstraling geven en daardoor de perceptie van de kwaliteit van de producten en diensten verbeteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot hogere prijzen en betere winstmarges.

Al met al is een huisstijl een waardevolle investering die kan bijdragen aan de groei en het succes van een bedrijf. Het is een belangrijk onderdeel van de branding-strategie en kan helpen om het merk te onderscheiden van de concurrentie en een blijvende indruk te maken op de doelgroep.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer
10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

Online marketing is een dynamisch en complex veld dat voortdurend evolueert. Het kan zowel beginners als ervaren marketeers uitdagen om effectieve strategieën te implementeren. Helaas leiden bepaalde veelvoorkomende fouten vaak tot teleurstellende resultaten. Laten we...

Lees meer
5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

Het vinden en aantrekken van jouw ideale klanten is essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Het begrijpen van wie jouw ideale klant / doelgroep is en hoe je hen effectief kunt bereiken, kan een aanzienlijke impact hebben op jouw marketingstrategie. Hier zijn vijf...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This