Conversie-optimalisatie voor bouwbedrijven: van aanvraagformulieren tot Call-to-Actions

Strategie
24 november 2023

In de digitale wereld van vandaag is het voor bouwbedrijven essentieel om niet alleen een online aanwezigheid te hebben, maar ook om bezoekers van hun website om te zetten in waardevolle leads en uiteindelijk klanten. Conversie-optimalisatie is het sleutelwoord hier. In dit artikel verkennen we praktische tips voor bouwbedrijven om hun conversiepercentages te verbeteren, van het optimaliseren van aanvraagformulieren tot het ontwerpen van effectieve call-to-actions (CTA’s).

  1. Gebruiksvriendelijke aanvraagformulieren

Een goed voorbeeld van een gebruiksvriendelijk aanvraagformulier voor een bouwbedrijf is er een dat essentiële informatie verzamelt zonder de bezoeker te overweldigen. Bijvoorbeeld, een formulier dat vraagt naar het type project, het budget, en de contactgegevens van de klant. Door dit proces te vereenvoudigen, wordt de kans vergroot dat bezoekers het formulier invullen en contact opnemen met het bouwbedrijf.

Ellenlange aanvraagformulieren zijn de conversie killers bij uitstek. Investeer in je marketing, maar zeker ook in het uitwerken van je aanvraagformulieren. Los van de GDPR-wetgeving is het nuttig om jezelf af te vragen “heb ik die info echt nodig?” “of kan ik dit in de gesprekken nadien ook nog vragen?”. Zo zal je formulier sneller conversies opleveren.

  1. Duidelijke en overzichtelijke inhoud

Een bouwbedrijf kan duidelijke en overzichtelijke inhoud presenteren door projecten te categoriseren op type (residentieel, commercieel, renovatie) en ze te illustreren met voor-en-na foto’s. Daarnaast kan een overzicht van de diensten, zoals nieuwbouw, verbouwingen en projectmanagement, bezoekers helpen snel te begrijpen wat het bedrijf te bieden heeft.

Niet alleen de content, maar ook de navigatiestructuur is dus van groot belang als je aan conversie-optimalisatie wil doen.

  1. Social proof en referenties

Integreer op de website van het bouwbedrijf getuigenissen van tevreden klanten die specifiek ingaan op de professionaliteit, efficiëntie, en kwaliteit van het geleverde werk. Bijvoorbeeld, een quote van een klant die benadrukt hoe het bouwbedrijf binnen het budget bleef en de deadline haalde, kan het vertrouwen van potentiële klanten vergroten.

Pro tip: werk indien mogelijk met video!

  1. Responsieve website

Voor een bouwbedrijf is het essentieel dat de website goed werkt op alle apparaten. Dit betekent dat potentiële klanten gemakkelijk door projectportfolio’s kunnen bladeren en contactinformatie kunnen vinden, zelfs als ze op hun smartphone of tablet navigeren.

Aangezien websites van bouwbedrijven doorgaans veel foto’s bevatten, is het aan te bevelen om deze te optimaliseren voor snelle laadtijden. Maak bijvoorbeeld gebruik van webp-bestanden in plaats van de standaard jpeg-bestanden.

  1. Krachtige Call-to-Actions (CTA’s)

Een effectieve CTA voor een bouwbedrijf zou kunnen zijn: “Vraag vandaag nog een offerte aan voor uw droomproject!” Een dergelijke CTA moedigt bezoekers aan om direct actie te ondernemen en contact op te nemen met het bouwbedrijf voor verdere informatie.

Maak gebruik van directe CTA’s zoals in het voorbeel hierboven of de meer indirecte versies zoals “Download de casestudy van Marc en Hilde”. Door gebruik van indirecte call-to-actions kan je het vertrouwen winnen bij potentiële klanten die nog niet heel ver in het aankoopproces zijn gevorderd.

  1. A/B-testen van elementen

Een bouwbedrijf kan A/B-testen uitvoeren met verschillende kleuren en teksten voor de CTA-knoppen op de website. Bijvoorbeeld, testen of een groene knop met “Gratis Consult” meer conversies oplevert dan een blauwe knop met “Vraag nu aan”.

Maak bijvoorbeeld een Google Ads campagne waarbij je twee advertentiegroepen gebruikt. De eerste groep verwijs je naar de landingspagina met de groene knop en de tweede groep naar de landingspagina met de blauwe knop.

  1. Snelle laadtijd

Voor een bouwbedrijf is het van cruciaal belang dat projectfoto’s snel laden. Het optimaliseren van afbeeldingen en het vermijden van overmatige scripts draagt bij aan een vlotte gebruikerservaring, waardoor potentiële klanten niet afhaken vanwege trage laadtijden.

Web schreven hierover al eerder een artikel over Google Core Web Vitals dat over dit onderwerp gaat.

  1. Transparantie in prijsstelling

Als jouw bouwbedrijf standaardprijzen hanteert voor bepaalde diensten, kan je overwegen om deze informatie transparant op de website te delen. Bijvoorbeeld, het vermelden van een startprijs voor keukenrenovaties kan potentiële klanten helpen bij het inschatten van de kosten voordat ze contact opnemen.

Doorlopend proces

Conversie-optimalisatie is een doorlopend proces. Door de bovengenoemde tips toe te passen en regelmatig prestaties te evalueren, kunnen bouwbedrijven de online ervaring van hun bezoekers verbeteren en meer waardevolle leads genereren. Een goed geoptimaliseerde website is niet alleen een visitekaartje; het is een krachtig instrument om uw bouwbedrijf te laten groeien.

Conclusie

Hoewel de tips die in het artikel zijn vermeld, gericht zijn op bouwbedrijven, zijn veel van deze principes ook van toepassing op andere bedrijfstakken. De basisprincipes van conversie-optimalisatie, zoals het gebruik van gebruiksvriendelijke formulieren, duidelijke inhoud, krachtige CTA’s, en A/B-testen, zijn relevant voor verschillende soorten websites en bedrijven.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

Dark patterns: Waarom je ze moet vermijden op je website

Dark patterns: Waarom je ze moet vermijden op je website

Websites en apps zijn onmisbare tools geworden voor bedrijven om met hun klanten te communiceren. Hoewel de meeste ontwerpen zijn gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring, is er een schaduwzijde die steeds vaker voorkomt: dark patterns. Deze misleidende...

Lees meer