Goede URL’s essentieel voor zichtbaarheid in Google

Webdesign nieuws
20 maart 2016

Een website optimaliseren om beter gevonden te worden vraagt technische kennis en inzicht. De URL oftewel ‘Uniform Resource Locator’ draagt ook bij om goed gevonden te worden in Google. Mensen surfen immers naar een URL om de gewenste inhoud op het internet te bereiken. Zoekmachines zoals Google doen exact hetzelfde en nemen ook URL’s op in hun weging. We geven een aantal tips over hoe u dit zelf kan bewerkstelligen of dit kan laten doen door een specialist zoals Total Media Concepts.

10 Tips om goede urls te bouwen

 1. Kies een URL die beschrijvend is: Gebruik woorden in de URL die beschrijven wat de pagina bevat. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om snel te begrijpen waar de pagina over gaat.
 2. Houd de URL kort: Een korte URL is gemakkelijker te onthouden en te delen. Lange URL’s kunnen ook problemen veroorzaken met de leesbaarheid en navigatie.
 3. Gebruik leesbare woorden: Gebruik woorden in de URL die makkelijk te lezen zijn. Vermijd afkortingen, symbolen, en cijfers tenzij het echt nodig is.
 4. Gebruik kleine letters: Gebruik kleine letters in de URL. Hoofdletters kunnen verwarring veroorzaken omdat URLs hoofdletter gevoelig zijn.
 5. Vermijd stopwoorden: Vermijd woorden zoals ‘een’, ‘de’, ‘en’, ‘of’ in de URL. Deze woorden voegen geen waarde toe en nemen alleen maar ruimte in beslag.
 6. Gebruik koppeltekens: Gebruik koppeltekens (-) om woorden in de URL te scheiden. Gebruik geen underscores (_) of spaties.
 7. Maak de URL uniek: Zorg ervoor dat de URL uniek is en niet in conflict komt met andere URL’s op uw website.
 8. Gebruik sleutelwoorden: Gebruik sleutelwoorden in de URL die overeenkomen met de inhoud van de pagina. Dit kan helpen bij zoekmachineoptimalisatie.
 9. Maak gebruik van subdomeinen: Maak gebruik van subdomeinen om verschillende secties van uw website te onderscheiden. Dit kan helpen bij het organiseren van uw website en het verbeteren van de navigatie.
 10. Wees consistent: Houd de URL-structuur consistent op uw hele website. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om gemakkelijker door uw website te navigeren en de juiste informatie te vinden.

Permalinks = permanente URL’s

Het open source Content Management Systeem (CMS) Worpress maakt gebruik van permalink instellingen om URL’s te gaan opbouwen. Deze instellingen kunnen aangepast worden naar eigen wensen en inzichten. Doe dit echter niet zomaar en kies eenmalig een structuur. Zomaar aanpassen van URL’s kan je ranking nadelig beïnvloeden. WordPress laat verschillende mogelijke structuren toe:

Eigenlijk is de structuur berichtnaam prima geschikt voor SEO optimalisatie. Je URL’s krijgen dan een begrijpelijke opbouw en scoren beter in Google. Tenminste, als u een goede berichtnaam kiest… Zonder goede URL’s dus geen goede Google ranking!

Mag ik mijn url’s wijzigen?

Neen, niet zomaar! URL’s opnieuw opbouwen kan een bestaande ranking onderuit halen en mensen doorverwijzen naar een foutmelding in plaats van naar een nuttig artikel. Zorg ten allen tijde voor een 301 verwijzing wanneer je een URL aanpast. Een 301-omleiding geeft aan dat de pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Het adres wordt immers gewijzigd. Een 301 verwijzing is altijd aan te bevelen als je een URL wijzigt. Zoekmachineverkeer zal enorm afnemen op je nieuwe website en je zal veel tijd nodig hebben om dit te herstellen. Google is hierin erg streng!

Voorzie hiërarchie binnen pagina’s

 • Er zijn verschillende redenen waarom hiërarchie in pagina’s belangrijk is:
 • Organisatie: Een hiërarchische structuur kan helpen bij het organiseren van de inhoud van een website en het gemakkelijker maken om informatie te vinden en te begrijpen.
 • Navigatie: Door een hiërarchische structuur te gebruiken, kan het navigeren door een website gemakkelijker worden, omdat gebruikers kunnen begrijpen waar ze zich bevinden en waar ze naartoe kunnen gaan.
 • SEO: Een hiërarchische structuur kan helpen bij SEO door zoekmachines te helpen de structuur van de website te begrijpen en pagina’s op een logische manier te indexeren.

Hier zijn enkele voorbeelden van URL’s met hiërarchie:

https://www.example.com/categorie/subcategorie/pagina: Dit is een voorbeeld van een hiërarchische URL-structuur waarin pagina’s zijn georganiseerd op basis van categorieën en subcategorieën. Bijvoorbeeld, de pagina kan een productpagina zijn en de categorie en subcategorie kunnen respectievelijk “Schoenen” en “Sneakers” zijn.

https://www.example.com/blog/jaar/maand/dag/pagina: Dit is een voorbeeld van een hiërarchische URL-structuur voor een blog, waarbij pagina’s zijn georganiseerd op basis van de datum waarop ze zijn gepubliceerd.

https://www.example.com/diensten/consultancy/pagina: Dit is een voorbeeld van een hiërarchische URL-structuur voor een website die verschillende diensten aanbiedt. Bijvoorbeeld, de pagina kan een beschrijving zijn van een consultancydienst die wordt aangeboden.

In al deze voorbeelden is er een hiërarchische structuur waarbij pagina’s zijn georganiseerd op basis van categorieën en subcategorieën, wat kan helpen bij het organiseren van de inhoud van de website en het navigeren door de site gemakkelijker te maken voor gebruikers.

Conclusie

Een goede URL-opbouw is een belangrijk aspect van het ontwerpen van een website. Een goede URL-opbouw maakt het gemakkelijker voor gebruikers om te begrijpen waar ze zich bevinden op de website en om snel naar de gewenste pagina te navigeren. Het kan ook bijdragen aan een betere ranking in zoekmachines door zoekwoorden op te nemen in de URL-structuur en de hiërarchie van de website te benadrukken.

Bij het opbouwen van een URL is het belangrijk om het eenvoudig te houden, met korte en gemakkelijk te onthouden URL’s. Het is ook belangrijk om beschrijvende woorden op te nemen die de inhoud van de pagina weergeven, en om de hiërarchie van de website te benadrukken door pagina’s te organiseren in categorieën en subcategorieën.

Ten slotte moeten URL’s permanent zijn en niet worden gewijzigd, tenzij dat absoluut noodzakelijk is. Hierdoor kunnen gebruikers en zoekmachines beter navigeren door de website en gemakkelijk de gewenste informatie vinden.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This