Landingspagina om beter gevonden te worden (update 2023)

Webdesign nieuws
20 maart 2016

Een landingspagina is een webpagina die specifiek is ontworpen om bezoekers van een website te laten landen (aankomen) nadat ze op een advertentie, zoekresultaat of andere hyperlink hebben geklikt. Het doel van een landingspagina is om de bezoekers te leiden naar een specifieke actie, zoals het invullen van een formulier, het kopen van een product of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Een landingspagina is vaak gericht op één enkel doel en bevat doorgaans weinig afleidingen of andere links die de bezoeker kunnen afleiden van de gewenste actie. Landingspagina’s zijn vaak geoptimaliseerd voor conversies en kunnen worden getest om de effectiviteit ervan te meten en te verbeteren. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met betaalde advertenties om de ROI te verhogen en meer waarde uit advertentiecampagnes te halen.

Welke soorten landingspagina’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten landingspagina’s die kunnen worden gebruikt om bezoekers van een website te leiden naar een specifieke actie. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Verkooppagina’s: Dit type landingspagina is gericht op het verkopen van een product of dienst. Het kan bijvoorbeeld een beschrijving bevatten van het product, prijzen, afbeeldingen en recensies van klanten.
 2. Opt-in pagina’s: Dit type landingspagina is gericht op het verzamelen van e-mailadressen en andere informatie van bezoekers. Het kan bijvoorbeeld een formulier bevatten waarop bezoekers hun naam en e-mailadres kunnen invullen om zich aan te melden voor een nieuwsbrief of gratis download.
 3. Evenementpagina’s: Dit type landingspagina is gericht op het promoten van een evenement, zoals een conferentie of webinar. Het kan bijvoorbeeld informatie bevatten over de sprekers, het programma en hoe men zich kan registreren.
 4. Thank-you pagina’s: Dit type landingspagina wordt weergegeven nadat een bezoeker een actie heeft voltooid, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop. Het kan bijvoorbeeld een bevestiging bevatten van de actie die de bezoeker heeft voltooid en verdere instructies of aanbiedingen.
 5. Lead magnet pagina’s: Dit type landingspagina biedt bezoekers een gratis download of andere waardevolle inhoud aan in ruil voor hun e-mailadres. Het kan bijvoorbeeld een e-book, whitepaper of checklist bevatten.

Het type landingspagina dat het meest geschikt is, hangt af van de specifieke doelen en behoeften van de website en de bezoekers. Het is belangrijk om te testen welke soort het beste werkt om de conversie en de ROI te optimaliseren.

Waaraan moet een goede landingspagina voldoen?

Een goede landingspagina voldoet aan een aantal belangrijke criteria om effectief te zijn in het leiden van bezoekers naar de gewenste actie. Hieronder volgen enkele belangrijke elementen van een goede landingspagina:

 1. Duidelijke en relevante kop: De kop van de landingspagina moet duidelijk en relevant zijn voor de bezoeker. Het moet duidelijk maken wat de bezoeker kan verwachten op de pagina en waarom het relevant is voor hun behoeften.
 2. Aantrekkelijk visueel ontwerp: Het visuele ontwerp van de landingspagina moet aantrekkelijk zijn en aansluiten bij de branding van de website. Het moet de aandacht van de bezoeker trekken en hen aanmoedigen om verder te lezen.
 3. Goede content: De content van de landingspagina moet relevant, duidelijk en beknopt zijn. Het moet de voordelen van het product of de dienst benadrukken en de bezoeker overtuigen om de gewenste actie te ondernemen.
 4. Sterke call-to-action: De landingspagina moet een sterke call-to-action bevatten die duidelijk aangeeft welke actie de bezoeker moet ondernemen, zoals “Koop nu” of “Registreer hier”. De call-to-action moet opvallen en gemakkelijk te vinden zijn op de pagina.
 5. A/B testen: Het is belangrijk om verschillende versies van de landingspagina te testen om te zien welke versie het beste presteert. Hierbij kunnen bijvoorbeeld verschillende varianten van de kop, het visuele ontwerp en de call-to-action worden getest.
 6. Eenvoudige navigatie: De landingspagina moet een eenvoudige navigatie hebben, zonder afleidingen zoals links naar andere pagina’s of advertenties. Dit kan de aandacht van de bezoeker afleiden van de gewenste actie en kan leiden tot een lagere conversieratio.

Door rekening te houden met deze elementen en deze te optimaliseren, kan een landingspagina effectief worden in het genereren van conversies en het behalen van de gewenste doelen.

Heeft een landingspagina invloed op je SEO?

Ja, een landingspagina kan zeker invloed hebben op de SEO (Search Engine Optimization) van een website. SEO is het proces van het optimaliseren van de website en de inhoud ervan om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Een goed geoptimaliseerde landingspagina kan bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten en meer verkeer naar de website genereren. Hier zijn enkele manieren waarop een landingspagina de SEO kan beïnvloeden:

Relevante inhoud: De inhoud van de landingspagina moet relevant zijn voor de zoekopdracht die de bezoeker heeft ingevoerd. Het moet zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina en die overeenkomen met de zoekopdracht. Dit kan bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten voor die specifieke zoekopdracht.

Title tag en meta description: De title tag en meta description van de landingspagina zijn belangrijke factoren voor de SEO. De title tag moet een korte, maar nauwkeurige beschrijving bevatten van de inhoud van de pagina en moet het belangrijkste zoekwoord bevatten. De meta description moet een beschrijving bevatten van wat de bezoeker kan verwachten op de pagina en moet ook het belangrijkste zoekwoord bevatten.

Interne links: Het toevoegen van interne links naar de landingspagina van andere pagina’s op de website kan de SEO verbeteren. Het kan bijdragen aan een betere interne linkstructuur van de website en kan de relevantie van de landingspagina voor de zoekwoorden verhogen.

Snelheid van de pagina: De snelheid van de landingspagina is een belangrijke factor voor de SEO. Een snellere pagina wordt vaak hoger gerangschikt in de zoekresultaten dan een langzamere pagina. Het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van HTTP-verzoeken en het verminderen van de grootte van bestanden zijn enkele manieren om de snelheid van de pagina te verbeteren.

Al met al kan een goed geoptimaliseerde landingspagina zeker bijdragen aan een betere SEO en meer verkeer naar de website genereren.

Conclusie, goede landingspagina’s zijn onontbeerlijk in je marketingacties

Een landingspagina is een webpagina die specifiek is ontworpen om een bezoeker te leiden naar een bepaalde actie, zoals het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper. Een goede landingspagina moet duidelijk en relevant zijn, een aantrekkelijk visueel ontwerp hebben, goede content bevatten, een sterke call-to-action bevatten en eenvoudige navigatie hebben. Het optimaliseren van een landingspagina kan ook bijdragen aan een betere SEO en meer verkeer naar de website genereren. Door de elementen van een goede landingspagina te optimaliseren en te testen, kan de conversieratio van de pagina worden verbeterd. Een effectieve landingspagina is daarom een essentieel onderdeel van elke online marketingstrategie en kan helpen om de doelstellingen van de website te behalen.
Zoals je ziet, kan je jouw positie op Google zeker verbeteren, maar weet dat dit een werkje is dat niet alleen zeer goed moet gebeuren, maar ook erg tijdrovend is. We nemen je dit werk graag uit handen en kunnen je hierin bijstaan.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

Pin It on Pinterest

Share This