WebP afbeeldingen laden sneller in en zijn beter voor ranking in Google

Webdesign nieuws
9 maart 2023
WebP is een beeldformaat ontwikkeld door Google dat gericht is op snellere laadtijden en kleinere bestandsgroottes voor afbeeldingen op het web. Het is geïntroduceerd in 2010 en sindsdien steeds verder ontwikkeld door Google.

In tegenstelling tot traditionele beeldformaten zoals JPG en PNG, maakt WebP gebruik van geavanceerde compressietechnieken om de bestandsgrootte van afbeeldingen aanzienlijk te verkleinen, terwijl de kwaliteit en weergave van de afbeeldingen onverminderd blijft. Dit maakt het ideaal voor websites en webapplicaties die veel afbeeldingen gebruiken en een snelle laadtijd willen bieden aan hun gebruikers.

Met de groeiende ondersteuning voor WebP door populaire browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge, is het steeds meer een veelgebruikt beeldformaat voor webontwikkelaars en webdesigners die de laadsnelheid van hun websites willen verbeteren.

Waarom WebP-bestanden gebruiken?

Er zijn een aantal redenen waarom het gebruik van WebP-afbeeldingen in WordPress aanbevolen wordt in plaats van JPG of PNG.

  1. Kleinere bestandsgrootte: WebP-afbeeldingen hebben een kleinere bestandsgrootte dan JPG- of PNG-afbeeldingen, waardoor je website sneller laadt en beter scoort op zoekmachines.
  2. Betere kwaliteit: WebP biedt vergelijkbare kwaliteit als JPG of PNG, maar met een veel kleinere bestandsgrootte.
  3. Ondersteuning door browsers: Veel populaire browsers, waaronder Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge, ondersteunen nu WebP. Dit betekent dat je afbeeldingen goed worden weergegeven voor de meeste gebruikers van deze browsers.
  4. Beter voor mobiele apparaten: Veel mobiele apparaten zullen profiteren van kleinere bestandsgroottes voor afbeeldingen. Door de snellere laadtijden, zullen gebruikers minder snel afhaken.

Kortom, door WebP-afbeeldingen te gebruiken in plaats van JPG of PNG, verbeter je de laadsnelheid van je website, de zoekmachine optimalisatie verbeteren en de ervaring van je gebruikers verbeteren.

Welke browsers ondersteunen webp-bestanden?

De volgende desktop browsers ondersteunen WebP op dit moment:

  1. Google Chrome (vanaf versie 23)
  2. Microsoft Edge (vanaf versie 18)
  3. Mozilla Firefox (vanaf versie 65)
  4. Opera (vanaf versie 11.5)
  5. Apple Safari (vanaf versie 14)

Alle moderne mobiele browsers bieden vandaag de dag ondersteuning voor WebP-afbeeldingen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige oudere versies van deze browsers mogelijk geen WebP ondersteunen en dat sommige browsers die niet in deze lijst staan, mogelijk wel WebP ondersteunen. Het is dus raadzaam om te controleren of je doelbrowsers WebP ondersteunen voordat je dit bestandsformaat gebruikt voor jouw afbeeldingen.

Hoe zet ik afbeeldingen om in het WebP-bestandsformaat?

Er zijn verschillende manieren om JPG- of PNG-afbeeldingen om te zetten naar WebP-formaat. Hieronder geven we enkele opties:

Gebruik online converters: Er zijn veel online converters die je kunt gebruiken om afbeeldingen om te zetten naar het WebP-formaat. Je kunt eenvoudig je afbeelding uploaden en het resulterende WebP-bestand downloaden. Let hierbij wel op dat je een betrouwbare service gebruikt. Doe dus eerst wat online research voordat je aan de slag gaat.

Gebruik een fotobewerkingsprogramma: Veel beeldbewerkingsprogramma’s, zoals Adobe Photoshop, hebben de mogelijkheid om afbeeldingen om te zetten naar WebP-formaat. Je kunt de optie ‘Opslaan als’ gebruiken en het formaat WebP selecteren. Het hoeft trouwens geen betalende software te zijn, want ook het gratis fotobewerkingsprogramma Gimp kan standaard webp-bestanden aanmaken. Gimp is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux.

Gebruik de command line: Als je vertrouwd bent met de command line, kun je de cwebp-tool gebruiken om afbeeldingen om te zetten naar WebP-formaat. Dit is een open source-tool die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux.

Kortom, er zijn veel manieren om JPG- of PNG-afbeeldingen om te zetten naar WebP-formaat, dus kies degene die het beste bij je past.

Ondersteunt WordPress WebP-bestanden?

Sinds WordPress 5.8 en hoger zit standaard ondersteuning voor WebP-bestanden ingebakken in het CMS. Gebruik dus WebP-fotobestanden met hetzelfde gemak dan je tot nu toe JPG of PNG bestanden gebruikte.

Veel plezier met het omzetten van je afbeeldingen en je website hierdoor aanzienlijk te verbeteren.

Interesse in een gesprek?

Nuttige links

Mogelijk ook interessant…

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

10 Conversiekillers voor webshops en hoe ze te overwinnen

Het succes van een webshop wordt vaak gemeten aan de hand van de conversieratio - het percentage bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Maar soms kunnen zelfs de kleinste obstakels grote gevolgen hebben voor dit cruciale getal. Hier zijn 10 veelvoorkomende...

Lees meer
10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

10 Veelgemaakte fouten in online marketing verklaard

Online marketing is een dynamisch en complex veld dat voortdurend evolueert. Het kan zowel beginners als ervaren marketeers uitdagen om effectieve strategieën te implementeren. Helaas leiden bepaalde veelvoorkomende fouten vaak tot teleurstellende resultaten. Laten we...

Lees meer
5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

5 praktische tips om jouw ideale klant te bereiken

Het vinden en aantrekken van jouw ideale klanten is essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Het begrijpen van wie jouw ideale klant / doelgroep is en hoe je hen effectief kunt bereiken, kan een aanzienlijke impact hebben op jouw marketingstrategie. Hier zijn vijf...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This